En sağlıklı uyku pozisyonu nedir?
Hangi pozisyonda uyumak sağlıklı?, Kişisel sağlığınıza bağlı olmakla birlikte, sırt üstü yatarak uyuma ve yan yatarak uyuma pozisyonlarının yüz üstü yatarak uyumaktan daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Yan yatarak uyuma pozisyonu, horlamayı ve mide yanmasını azaltacağı ve bel ve sırt ağrılarını önleyeceği için en popüler uyku pozisyondur.
Hangi pozisyonda uyumak sağlıklı?
Hangi pozisyonda uyumak sağlıklı?,
Kişisel sağlığınıza bağlı olmakla birlikte, sırt üstü yatarak uyuma ve yan yatarak uyuma pozisyonlarının yüz üstü yatarak uyumaktan daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Yan yatarak uyuma pozisyonu, horlamayı ve mide yanmasını azaltacağı ve bel ve sırt ağrılarını önleyeceği için en popüler uyku pozisyondur. Uyku en iyi hangi pozisyonda alınır?
Uyku en iyi hangi pozisyonda alınır?,
Çünkü yanlış pozisyonlarda uyumak sağlık açısından epey zararlıdır. Geceleri yüzüstü uyumak bel ve boyun zedelenmelerine sırtüstü ise bacak kaslarında kısalmaya neden oluyor. En sağlıklısı ve ideali,bacakların karına doğru çekilerek cenin pozisyonunda yatmaktır. Hangi yöne yatmak daha sağlıklı?
Hangi yöne yatmak daha sağlıklı?,
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir. En doğru nasıl yatılır?
En doğru nasıl yatılır?,
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır. Koruyucu yatış pozisyonları nelerdir?
Koruyucu yatış pozisyonları nelerdir?,
Yan yattığında omurgan normal pozisyonuna göre uzadığı için bel ağrılarını hafifletici etkilerini gözlemleyebilirsin. Aynı zamanda horlama gibi bir problemin varsa senin için en doğru uyku pozisyonu yan yatmak olacaktır. Özellikle sol tarafa doğru yatmak reflü gibi mide problemleri için de çözüm olarak biliniyor. Neden sırt üstü yatılmaz?
Neden sırt üstü yatılmaz?,
Sırt üstü yatış pozisyonu ise daha da çok gevşemeye neden olur. Çünkü yer çekiminin etkisiyle dil ve dil kökü iyice geriye doğru kaçar. Tavsiye edilen sağlıklı yatış pozisyonu yandır. Yan yatıldığı zaman yer çekimi etkisiyle dil yana doğru kayar, geriye doğru giderek hava yolunu tıkamaz. Peygamberimiz ne tarafa yatardı?
Peygamberimiz ne tarafa yatardı?,
)'de “sağ yanına yatmak”la ilgili hadisi aktar ıl arak (s. 207) şu bilgiye yer verilir: “Resul-i Ekrem (…) Efendimiz yatağına girdiğinde sağ tarafına yatardı. Son- ra: «İlâhî! kendimi Sana teslim ettim, yüzümü Sana tevcih ettim. İşlerimi sana emâ- net ettim. Sağa mı yatmalı sola mı?
Sağa mı yatmalı sola mı?,
Sol yana doğru uyumak, sağlığımızı ciddi şekilde iyileştirir ve hatta hayatımızı bile kurtarabilir. Sırt üstü uyumak, nefes almada güçlük yaratabilir, astım ve uyku apnesi rahatsızlıkları olan kişiler için özellikle daha çok tehlikelidir. Sağ taraf üzerinde uyumak ise sindirim problemleri yaratabilir. Sağlıklı uyku nasıl olur?
Sağlıklı uyku nasıl olur?,
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın. En doğru yatış pozisyonu nedir?
En doğru yatış pozisyonu nedir?,
İdeal yatış pozisyonu yan yatıştır. Yan yatışta dizler hafifçe bükülüp, karına doğru çekilmeli ve dizler arasına yastık konmalıdır. Sırtüstü yatışta dizler bükülmeli, dizlerin altı yastıkla desteklenmelidir. Yüzüstü yatmak çok önerilmemektedir. Kalp sağlığı için nasıl uyumalı?
Kalp sağlığı için nasıl uyumalı?,
Kalp yetmezliğin nefes darlığı eşlik ediyorsa yüksek yastık seçerek uyumalısınız. Uyku apne sendromu olanlar, horlayanlar ve obezler sırtüstü yatmamalıdır. Yan yatış tercih edilmeli. Uyku apnesinde sık sık uyanma ile uykunun bölünmesi kardiovasküler sistemin etkili dinlenmesini engellediği bilinmektedir. Çok uyumak kalbi yorar mı?
Çok uyumak kalbi yorar mı?,
Çok fazla ya da çok az uyumak kalp krizine yol açıyor!
Bu çalışmaya göre; gece başına 6 saatten az uyuyanların, 6-9 saat uyuyanlara kıyasla ilk kalp krizi riskinin % 20 daha yüksek olduğu saptandı. 9 saatten fazla uyuyanlardaysa % 34 daha fazla kalp krizi riski mevcutmuş.